5. AISKRIM GULA APONG/NISE
RESEPI :
3 Liter air
1 kg kelapa (buat santan)
700g Gula apong ori @gula nira
Daun pandan 2 helai
1 kg kelapa (buat santan)
700g Gula apong ori @gula nira
Daun pandan 2 helai
Masak air sehingga mengelegak kemudian masukkan gula nira, santan dan daun pandan. Tapiskan air sebelum masukkan ke dalam plastik aiskrim.
RESEPI :
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
4 tin air kosong
secubit garam
2 bungkus sumi
1 tin susu cair
4 tin air kosong
secubit garam
2 bungkus sumi
Campur 2 susu dengan 1 tin air dan garam. Kemudian masak air sampai garam hancur dan masukkan baki 3 air tin. Kacau sehingga rata. Sumi yang dibelah tadi masukkan dalam plastik ais krim lepas tu tuang adunan tadi dalam plastik ais krim tersebut.
RESEPI :
Bahan-Bahan A (Puri)
12 biji buah strawberi
5 sudu besar gula
500ml air
1 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 2 sb air)
12 biji buah strawberi
5 sudu besar gula
500ml air
1 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 2 sb air)
Bahan-Bahan B
1 liter susu segar rendah lemak
Plastik ais krim
1 liter susu segar rendah lemak
Plastik ais krim
Bahan C
1 mangkuk strawberi dicincang
1 mangkuk strawberi dicincang
Masakkan kesemua bahan A untuk puri kecuali tepung jagung. Masakkan sehingga pekat, apabila kuah sudah pekat, masukkan tepung jagung. Kacau lagi sehingga sebati dengan puri dan kelihatan semakin memekat dan likat. Biarkan puri menjadi sejuk di ruangan terbuka.Cedokkan sesudu puri yang telah disejukkan tadi ke dalam acuan, kemudian masukkan susu segar sehingga penuh 3/4 acuan. Masukkan beberapa strawberi cincang (Bahan C). Ulangi proses diatas seperti di nombor #2 hingga #3 sehingga selesai. Masukkan batang ais krim kemudian simpan di dalam peti sejuk sehingga keras.
RESEPI :
2 cawan susu Dutchlady Full cream atau low fat
Secawan serbuk creamer coffee mate
1 paket biskut oreo
2 cawan susu Dutchlady Full cream atau low fat
Secawan serbuk creamer coffee mate
1 paket biskut oreo
Masukkan susu dan serbuk creamer coffemate ke dalam mesin pengisar. Kemudian kisarkan. Seterusnya masukkan pula beberapa keping biskut oreo ke dalam mesin pengisar yang berisi campuran susu dan creamer coffeemate. Kisarkan ia sehingga sebati. Selepas itu, masukkan ia ke dalam bekas. Patah-patahkan beberapa keping biskut oreo lagi dan masukkan ke dalam bekas tersebut. Akhir sekali, masukkan ia ke dalam peti sejuk dan tunggu sehingga ia beku.
RESEPI :
Santan jenama M&S 500ml
1 tin susu pekat
3 tin air
2 sudu tepung jagung
Sesudu teh garam
1 tin susu pekat
3 tin air
2 sudu tepung jagung
Sesudu teh garam
Kacau semua bahan dalam periuk dengan api sederhana sehingga mendidih. Sejuk dan tapiskan .Pastikan betul-betul sejuk baru tuang dalam plastik aiskrim. Boleh masukkan gula kabung dalam 2-3 ketul untuk rasa cendol.
1/2 tin susu pekat
3 cwn susu segar (susu HL)
2 sudu kecil ovellate
2 sudu kecil vanilla (esen vanilla)
Sedikit pewarna biru, merah, hijau dan kuning
3 cwn susu segar (susu HL)
2 sudu kecil ovellate
2 sudu kecil vanilla (esen vanilla)
Sedikit pewarna biru, merah, hijau dan kuning
Bahan kesemua bahan kecuali pewarna dalam mixer selama 20 minit. Asingkan ke dalam 4 bekas dan masukkan pewarna. Tuang ke dalam bekas aiskrim selapis demi selapis hingga habis. Simpan dalam peti sejuk beku.
11. AISKRIM GUMMY JELLY CANDY
RESEPI :
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
4 tin air
1 sudu kecil garam
Jelly candy
1 tin susu cair
4 tin air
1 sudu kecil garam
Jelly candy
Masukkan semua bahan ke dalam periuk (kecuali jelly) dan masak dengan api perlahan sehingga adunan panas. Sejukan dan masukan ke dalam plastik aiskrim.
RESEPI :
250ml susu cair
1½ sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
¼ sudu teh garam
1 biji kuning telur
200g isi durian
200ml non-dairy whip cream
1½ sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula pasir
¼ sudu teh garam
1 biji kuning telur
200g isi durian
200ml non-dairy whip cream
Satukan kesemua bahan, kecuali whip cream, sehingga sebati. Masak sehingga kental dengan api kecil. Sejukkan. Pukul whip cream sehingga bertanduk. Satukan dengan kastad tadi sehingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan bekukan selama sehari. Masukkan aiskrim ke dalam food processor dan blend sehingga gebu. Masukkan ke dalam bekas dan bekukan sehari lagi. Sedia untuk dihidangkan!
RESEPI :
2 cawan susu segar atau susu cair
1 cawan creamer
1 paket Jelly powder jenama Konnyaku (10gm)
1 1/4 cawan gula2
4 L air
Sedikit esen vanilla
1 cawan creamer
1 paket Jelly powder jenama Konnyaku (10gm)
1 1/4 cawan gula2
4 L air
Sedikit esen vanilla
Campurkan semua dalam periuk dan masak sehingga mendidih dan tapis. Kemudia tuang ke dalam 3 bekas dan letakkan perisa atau pewarna yang disukai. Sejukkan seketika dan masukkan dalam plastik aiskrim. Bekukan dan sedia untuk dimakan!
BERITA LENGKAP DI HALAMAN BERIKUTNYA
13 Resepi Aiskrim Malaysia Viral yang Anda Perlu Cuba!
4/
5
Oleh
Unknown